Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2017

Σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 βρέθηκε στο σχολείο μας σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων.
Συγκεντρωθήκαμε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κόψαμε την καθιερωμένη βασιλόπιτα

Τυχερός με το φλουρί και τις ευχές όλων μας ο δάσκαλος της Πληροφορικής Γιάννης Μπουτζίκας ... με δώρο ανάλογο της ειδικότητάς του

Ανάλογα δώρα πήραν και οι τυχεροί μαθητές των τμημάτων












ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

                Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με την εγκύκλιο Φ1/12189/Δ2/25-01-2017/ΥΠΠΕΘ, οι μαθητές του σχολείου μας θα προσέλθουν στο σχολείο στις 08.30 και θα αποχωρήσουν από το χώρο του σχολείου στις 09.45, με ευθύνη των γονέων τους.


Στις 30 του Γενάρη η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των τριών Ιεραρχών. Η γιορτή τους λέγεται και Γιορτή των Γραμμάτων, γιατί και οι τρεις Ιεράρχες ήταν μεγάλοι  Δάσκαλοι  και  Πατέρες  της Εκκλησίας.
Τους ονομάζουμε φωστήρες που θα πει λαμπερά αστέρια και τους αποκαλούμε μελίρρυτους ποταμούς της Σοφίας, που πότισαν όλη την κτίση με το μέλι της διδασκαλίας τους.
 Οι τρεις Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεoλόγoς.
Είχαν και οι τρεις τους πολύ καλές μητέρες που τους βοήθησαν να γίνουν καλοί άνθρωποι και ν' αγαπήσουν τα γράμματα και το Χριστό. Σπούδασαν στις πιο μεγάλες σχολές της εποχής τους. Αγάπησαν το Χριστό και τα Ελληνικά Γράμματα. Βοήθησαν τους φτωχούς και όλους όσους είχαν την ανάγκη τους.
Σπούδασαν στις πιο μεγάλες σχολές της εποχής τους. Αγάπησαν το Χριστό και τα Ελληνικά Γράμματα. Βοήθησαν τους φτωχούς και όλους όσους είχαν την ανάγκη τους.
Ο Βασίλειος ίδρυσε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και σχολεία. Για το σπουδαίο του έργο η εκκλησία μας τον ονόμασε Μέγα.

Ο Ιωάννης είχε το χάρισμα να μιλά πολύ όμορφα και γι’ αυτό ονομάστηκε Χρυσόστομος.

Ο Γρηγόριος έπεισε τους ανθρώπους ότι ο Χριστός είναι Θεός γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεολόγος.


ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Ο λόγος τους ήταν φωτιά και οι ιδέες τους ξεπερνούσαν την εποχή τους. Αγάπησαν με πάθος τα γράμματα και αγωνίστηκαν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.
Όλη η σοφία και η μεγαλοσύνη των τριών μέγιστων φωστήρων φανερώνεται μέσα από τα πιο κάτω δικά τους λόγια:  
«Η ειρήνη είναι το γλυκύτερο πράγμα στον κόσμο».

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ

«Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς διαλέγετε αυτά που διαβάζετε.  Να κρατάτε τα καλά και τα ωφέλιμα».

ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

«Το χρυσάφι δε βρέθηκε για να δενόμαστε   μ’ αυτό, αλλά για να λύνουμε τους δεμένους».

ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

«Ντρέπομαι»,  κάθε φορά που βλέπω πολλούς πλούσιους να γυρίζουν εδώ κι εκεί, να ιππεύουν άλογα με χαλινάρια χρυσά, να σέρνουν πίσω τους δούλους χρυσοφορεμένους, να έχουν στο σπίτι τους κρεβάτια ασημένια κι ένα σωρό άλλα φανταχτερά πράγματα κι όταν έλθει η ώρα να δώσουν κατιτί στο φτωχό τότε γίνονται κι απ’ τους φτωχούς φτωχότεροι. Δε μας χρειάζεται τέτοια ελεημοσύνη. Αγάπη θα πει θυσία, θα πει γενναιοψυχία και άφθονο αίσθημα».

ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

«Τίποτα αντάξιο δεν υπάρχει του πιστού φίλου»

 «Σε καμιά περίπτωση της ζωής σου να μην κάνεις φίλο τον άνθρωπο τον πονηρό»

 «Σε ψυχές διεφθαρμένες, τίποτε απ΄ τα καλά δεν είναι αξιόπιστο». 
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ

«Πολύ πιο εύκολα μπορεί κανείς να σηκώσει με τους φίλους του την πιο ανυπόφορη συμφορά παρά μονάχος του την πιο μεγάλη ευτυχία».  
ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΖΩ
"Η παιδεία είναι η αγωγή που ωφελεί την ψυχή, αυτή που με κόπο και πόνο την καθαρίζει από τις κηλίδες της κακίας. Κι αν ακόμη πρόσκαιρα φαίνεται ότι δεν προκαλεί χαρά, αλλά λύπη, αργότερα θα δώσει σε όσους την δεχθούν καρπούς εσωτερικής ειρήνης, πού θα βοηθήσουν στη σωτηρία... " 
ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

«Η παιδεία είναι η μετάληψη της αγιότητας στη ζωή μας» 
ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

«Τρία πράγματα είναι απαραίτητα στον άνθρωπο: παιδεία, εργασία και υγεία»
ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

Έπειτα από τις εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Μαΐστρου συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ...................... Ζαφρά Στυλιανή ...................................... 6971547752

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ................ Μπουστρούκης Αθανάσιος ........................... 6948579777

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ................... Νεραντζάκη Ελένη ................................... 6934572299

ΤΑΜΙΑΣ .......................... Σωτηρίου Παρασκευή ................................ 6945291002

ΜΕΛΟΣ ........................... Στεργίου Κωνσταντίνα ............................. 6977367773

ΜΕΛΟΣ ........................... Κοσμίδου Ταμάρα .................................... 6975860149

ΜΕΛΟΣ ........................... Βουλγαρίδου Δήμητρα .............................. 6986294458

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Ιανουαρίου 2017

Αγαπητοί γονείς
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 18 Ιανουαρίου γιορτάζεται στον οικισμό μας το έθιμο «Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο».
Το σχολείο συμμετέχει στις εκδηλώσεις  που διοργανώνονται  από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαΐστρου και ως εκ τούτου αύριο θα ακολουθήσουμε το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε ως εξής:
  • ·         Συγκέντρωση στο σχολείο και αναχώρηση  για την εκκλησία στις 09.00
  • ·         Συμμετοχή στην περιφορά και μετάβαση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαϊστρου
  • ·         Παρακολούθηση της αναβίωσης


Οι γονείς μπορούν να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους στις 11.00 από το κτήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου  

Αναβίωση του εθίμου "τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο"... η ιστορία

Η ιστορία του εθίμου Τάξιμο στον Άγιο Αθανάσιο (κουρμπάνι) στον οικισμό της Μαΐστρου «1926-2017»

Οι κάτοικοι της Μαΐστρου, από την Αίνο της Αν . Θράκης σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιο ηλικιωμένων κατοίκων, τιμούσαν τον Άγιο Αθανάσιο, με κουρμπάνι, σε παρεκκλήσι του Αγίου έξω από το χωριό τους. Όμως, τα πρώτα χρόνια, της προσφυγιάς, από το 1923 μέχρι το 1926, δεν τηρήθηκε το εθιμοτυπικό μέρος του, γιατί, έμεναν σε πρόχειρα καταλύματα και είχαν να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες της προσφυγιάς τους. Το χειμώνα του 1926, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκων τα ζώα του χωριού αρρώστησαν, γεγονός που έφερε μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της μικρής γεωργοκτηνοτροφικής κοινωνίας. Τότε, σε έναν κάτοικο,ΑΜ , εν ζωή μέχρι πριν λίγα χρόνια, «φανερώθηκε» στον ύπνο του ο Άγιος Αθανάσιος, «ζητώντας» την αναβίωση του εθίμου. Πράγματι, οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν στην «επιθυμία» του και έκτοτε, το τηρούν με ευλάβεια. Μόνο τα χρόνια της Κατοχής από τους Βουλγάρους, δεν γιόρτασαν το κουρμπάνι τους.

Κάθε χρόνο, μία επιτροπή μόνο από άντρες, στην οποία συμμετέχουν και παιδιά, μαζεύει χρήματα από τις οικογένειες του χωριού και με τα χρήματα των προσφορών αγοράζεται το ζώο και όλα τα συνοδευτικά υλικά για το γεύμα και το γλέντι που ακολουθεί (κρασιά, σιτάρι, άρτος, κτλ).

Ενδιαφέρον ωστόσο παλιότερα είχε το τελετουργικό μέρος της θυσίας. Σήμερα έχει περιοριστεί στο ψυχαγωγικό-συμποσιακό χαρακτήρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2017
Μέχρι και πριν από 20 περίπου χρόνια, το ζώο θα σφάζονταν στο σπίτι αυτού που θα έδινε τα περισσότερα χρήματα, ως προσφορά, ή σε αυτόν, που κατά γενική ομολογία χρειαζόταν πιο πολύ την εύνοια του Αγίου, πχ υπήρχε μία σοβαρή ασθένεια. Η σφαγή του ζώου σε ένα σπίτι είχε καθαρτικό χαρακτήρα και γι αυτό και ήταν μία πράξη ιερή.

Από το αίμα του ζώου, έπαιρναν οι παρευρισκόμενοι και σχημάτιζαν το σημείο του σταυρού στα μέτωπα τα δικά τους και των παιδιών, σε ασθενείς, καθώς και στην είσοδο του σπιτιού, ή στα ζώα τους, προς απομάκρυνση του κακού από αυτά. Μάλιστα, υπήρξαν φορές, που το ζώο είχε σφαγιαστεί σε κάποιο σημείο του εσωτερικού του στάβλου, ή της αυλής, και θεωρούνταν το σημείο αγιασμένο. Ως εκ τούτου, παραχώνονταν το αίμα, για να μην πατηθεί και μιανθεί με κάποιον άλλον τρόπο. Ομοίως και τα κόκαλα παραχώνονταν, αφού και αυτά, θεωρούνταν ιερά.

Τα παλιότερα χρόνια, το θυσιαζόμενο ζώο έπρεπε να είναι ταύρος. Σήμερα αυτό δεν τηρείται. Το ζώο, την παραμονή της εορτής σφάζεται, σε κοινόχρηστο χώρο, και αφού ελεγχθεί από κτηνίατρο, τεμαχίζεται σε μερίδες και βράζεται μαζί με πλιγούρι, σε ειδικά κασσιτερωμένα σκεύη.

Από την στιγμή που θα σφαγιαστεί το ζώο, μέχρι που θα λήξει το έθιμο, με τον καθαρισμό των σκευών και του χώρου, οι συμμετέχοντες στη διοργάνωση, που είναι αποκλειστικά άντρες (και παιδιά, για το μοίρασμα του φαγητού) επικρατεί μία γιορτινή ατμόσφαιρα. Χοροί, τραγούδια και πιοτό κυριαρχούν.

Ανήμερα της εορτής και μετά τη θεία λειτουργία, οι συμμετέχοντες στη γιορτή, συγκεντρώνονται, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, έξω από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Εκεί ο ιερέας ευλογεί το θυσίασμα με ειδική ευχή και ακολουθεί συνεστίαση των ομοχωρίων και των καλεσμένων, ώστε όλοι να γίνουν, σύμφωνα με τις δημώδεις δοξασίες, κοινωνοί της ευλογίας του τιμωμένου αγίου. Παράλληλα, το κομματιασμένο κρέας του βρασμένου ζώου με το πλιγούρι, μοιράζεται κυρίως από παιδιά, στις οικογένειες του χωριού που προσέφεραν για την αγορά του ζώου, ώστε να φτάσει η ευλογία σε κάθε σπίτι.

Το “Κουρμπάνι” του Αγίου Αθανασίου Μαΐστρου αποτελεί ένα γνήσιο βλαστάρι του κεντρικού διονυσιακού λατρευτικού κορμού που τις ρίζες του τις έχει στα βάθη της ελληνικής ιστορίας. Ωστόσο, σήμερα θερμαίνεται και ποτίζεται από μια δυνατή και γνήσια χριστιανική πίστη, ότι οι Άγιοι βρίσκονται βοηθοί και συμπαραστάτες κάθε στιγμή στη ζωή των ανθρώπων

πηγή:  εφημερίδα πολίτης της Θράκης (2009)

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Κλειστά τα σχολεία ... λόγω ψύχους

Κλειστά παραμένουν τα σχολεία σήμερα 9 Ιανουαρίου 2017!
 Η θερμοκρασία εντός του σχολείου έπειτα από πολλές ώρες λειτουργίας της θέρμανσης


Για τις επόμενες ημέρες και εν' όψει των συνεχιζόμενων χαμηλών θερμοκρασιών και πιθανής χιονόπτωσης, αναμένεται ανακοίνωση από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας  του Δήμου Αλεξανδρούπολης