Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ένα μάθημα... ζωής... ένα μάθημα διαφορετικό... ένα μάθημα σημαντικό!

               Βασικό μέλημα της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι να αισθανθούν τα παιδιά ότι είναι πολίτες ενός κράτους κάνοντας πράξη τα δικαιωμάτα και τις υποχρεώσεις τους.

 Η πολιτειότητα είναι η ιδιότητα του να είναι κανείς πολίτης.
 Η ενεργός πολιτειότητα προϋποθέτει την ενημέρωση για τα κοινά, τη γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχει το άτομο ως πολίτης, την έκφραση των απόψεών του, την απαίτηση για διαφάνεια και δικαιοσύνη, την ενεργό συμμετοχή στις κοινωνικές διεργασίες.
 Η έννοια του «ενεργού πολίτη» αναφέρεται συνήθως στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του στον δημόσιο χώρο και στην ενεργό συμμετοχή του στις πολιτικές και κοινωνικές δομές διαμόρφωσης απόψεων ή λήψης αποφάσεων.
 Η έννοια του «πολίτη», και κατ’ επέκταση του «ενεργού πολίτη», γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα στο πλαίσιο της «πόλεως». Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο αχρείος πολίτης, δηλαδή άχρηστος πολίτης, ήταν αυτός που δεν είχε συμμετοχή στα κοινά. 

Προσέγγιση μαθήματος Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής μέσω γελοιογραφιών.
 Στις 23 Μαΐου υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας τη Σχολική Σύμβουλο 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Έβρου κ. Ευαγγελία Σεραφείμ. Την υποδεχτήκαμε ως συνεργάτη-συνάδελφο και χαρήκαμε τη συνεργασία μαζί της αλλά και οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ ΄τάξης απόλαυσαν τη διδασκαλίας της με στόχο μέσα από την παρατήρηση και την αποκωδικοποίηση ιστορικών γελοιογραφιών,οι μαθητές να επισημαίνουν  τα προβλήματα και την δεινή θέση των πολιτικών και του πολίτών.
·         Με παράθεση ιστορικών στοιχείων διαπίστωσαν ότι ο γελοιογράφος υποσκάπτει τον πολιτικό  με διάφορους τρόπους, οπότε γίνεται κατανοητή η έννοια της Προπαγάνδας

.



Η συζήτηση  ανάδειξε την έννοια της γελοιογραφίας, που προκαλεί σχόλια ισοδύναμα ενός κειμένου (εικονικός γραμματισμός), την δύναμη της εικόνας που αρχικά μοιάζει να στοχεύει στο γέλιο- χαλάρωση του αναγνώστη, προς αποδοχή των λανθανόντων μηνυμάτων.

Είχαν προηγηθεί διδασκαλίες στην Ε΄και ΣΤ τάξη με θέμα "Δικαιώματα και Υποχρεώσεις" από τις δασκάλες και έτσι προετοιμάστηκε το έδαφος για να ακολουθήσει η προσέγγιση μαθήματος με χρήση γελοιογραφιών.
Τα παιδιά μελέτησαν τα δικαιώματά τους
Ταξινόμησαν τα δικαιώματά τους σε κατηγορίες

γνωστοποίησαν τα δεδομένα τους στους υπόλοιπους μαθητές



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου