Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Δεκέμβριος...

Ο Δεκέμβριος ή Δεκέμβρης ή Χριστουγεννάρης (στην ποντιακή διάλεκτο)  είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες με διάρκεια 31 ημερών.
 Στα Λατινικά, decem σημαίνει δέκα, αφού ο Δεκέμβρης ήταν ο 10ος μήνας σύμφωνα με το Ρωμαϊκό ημερολόγιο. 
Με την άφιξη του Δεκεμβρίου το κρύο αρχίζει να είναι αρκετά τσουχτερό ενώ την 22 Δεκεμβρίου μπαίνει επισήμως ο Χειμώνας και ξεκινούν οι χιονοπτώσεις. Γι’ αυτό, άλλωστε ο Δεκέμβριος λέγεται και «Άσπρος μήνας», «Ασπρομηνάς» αλλά και «χιονιάς».
Τα λουλούδια του Δεκεμβρίου είναι ο νάρκισσος και ο ελαιόπρινος. 
 Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο. Ο Δεκέμβρης πάντα ξεκινά την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο.
 Συνήθως από τις πρώτες μέρες του μήνα η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή και αρχίζει κρύο και χιονιάς κυρίως στα ορεινά. Αυτές οι πρώτες μέρες ονομάζονται και «Νικολοβάρβαρα» από τις εορτές του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Βαρβάρας. 
Ο λαός, για να υπογραμμίσει πόσο κοντά είναι αυτές οι γιορτές χρησιμοποιεί την εξής παροιμία: «Αγιος Νικόλαος φώναξε, Σάββας απηλοήθη, κι αγιά Βαρβάρα έτρεξε, να πάει να λειτουργήσει», αλλά και για να δείξει ότι το κρύο είναι τσουχτερό εκείνες τις μέρες λέει: «Αγιά Βαρβάρα μήνυσε κι ο Σάββας, απλοήθη: Μαζώξτε ξύλα κι άχερα, και σύρτε για το μύλο. Τι αϊ Νικόλας έρχεται, τα χιόνια φορτωμένος».
Ο Δεκέμβριος είναι αδιαμφισβήτητα ένας μήνας με πολύ σημαντικές εορτές για την Ορθοδοξία. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σάββα, της Αγίας Βαρβάρας, της Αγίας Άννας, του Αγίου Σπυρίδωνα και βέβαια τη γέννηση του Χριστού. Και ενώ για την Εκκλησία το νέος έτος ξεκινά την πρώτη του Σεπτέμβρη, ημερολογιακά το νέος έτος ξεκινά πρώτη Ιανουαρίου. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου